Hóbagoly

A hóbagoly (Bubo scandiacus) a madarak (Aves) osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe és a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.

2002-ig a Nyctea nemhez tartozott, de átsorolták a Bubo nemhez, egyes rendszerek még a régi alakot Nyctea scandiaca használják. (Olsen et al. 2002)

Előfordulása 

A hóbagoly az északi sarkkör területén költ, Izlandtól és Skandináviától keletre Kelet-Szibériáig, Alaszkában, Kanadában és Grönlandon. Telelni délebbre vonul.

Megjelenése 

Hosszúsága 55-66 centiméter, szárnyfesztávolsága 145-165 centiméter, testtömege 1200-2900 gramm. A tojó egy ötödével nagyobb, mint a hím, tollazata fehér sötéten mintázva, ami jó álca költéskor. A hím tollazata majdnem fehér.

Életmódja

Elsősorban szürkületkor de nappal is jár vadászni, lemmingekre, havasi hófajdokra és más madarakra. Egész életre szóló párkapcsolatot alkot. Szabadon 15 évet él, de fogságban elérte a 28 évet is. Fiókáit agresszívan védi, még az emberre is képes rátámadni a saját revírjén belül.

Szaporodása

Két évesen lesz ivarérett, a költési időszak májustól szeptember közepéig tart, 3-11 sima, csillogóan fehér tojást rak melyen 32-34 nap ül. A fiókák körülbelül 25 nap után kezdenek repülni.

Kárpát-medencei előfordulása 

Magyarországon rendkívül ritka kóborló.

Állatkertekben az egyik leggyakrabban tartott bagolyfaj. Magyarországon is több állatkertben tartják, így a Budapesti Állatkertben, a Veszprémi Állatkertben, a Nyíregyházi Állatparkban(www.sostozoo.hu  :P), a Debreceni Állatkertben is látható. Mindenütt egy-egy pár látható belőle.

Rokon fajok 

A hóbagolynak a legközelebbi rokonai a Bubo nemhez tartoznak, ahova egyes rendszerek sorolják.

Érdekesség 

A hóbagolyról egy utcát neveztek el Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon.

-ennyi volt,nincs több róla a wikipédián-


 


 

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Melyik állatról(állatokról)írjak többet?
Ragadozók(oroszlán,tigris)
Kutyák,Macskák
Vízi állatok(delfin,bálna,halak..)
Hüllők(gyíkok,kígyók..)
Más állat(ok)/írd meg a vendégk.-be légyszi/